Agenda

Geen evenementen

Openingstijden

Theehuis  en Store in store:

We zijn weer meer open, we bruisen weer van vernieuwde energie!

* op de woensdag (na de yinyoga in de hooizolder) van 11.00 - 16.00 uur

* donderdag van 10.00 - 16.00 uur

* vrijdag van 10.00 - 16.00 uur

* zaterdag van 10.00 - 13.00 uur (gaan we zelf even boodschappen doen)

LEUK OM JE WEER TE MOGEN ONTMOETEN BIJ ONS IN HET WINKELTJE/'CAFEETJE'/TERRAS

Melktap en eieren: zelfbediening


Verder volgens afspraak:
06-52336343 of 06-42457325
(liefst voor 17:30)

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

 

Like deze website:

Gezond eten van eigen erf

Rundvlees

rundsvleesSinds al weer een aantal jaren verkopen wij rundvlees van eigen bedrijf. Geheel volgens biologisch dynamische eis runnen wij de melkveehouderij en hebben dan ook een Skal-licentie en zijn we aangesloten bij Demeter.

Wij hebben zogeheten 'dubbeldoel'koeien, zij geven melk maar hebben ook vlees op de botten. Dit zijn vaak sterke koeien

Nadat een koe, die niet meer 'rendabel' is voor de melkveehouderij, vetgemest is, gaat zij naar de slachterij. Een koe is niet meer rendabel wanneer zij niet meer drachtig wordt, problemen aan haar poten heeft gekregen, hoog celgetal heeft dat niet of moeilijk wil dalen of problemen blijft veroorzaken in de kudde. Wij hebben koeien met horens en dat kan soms tot bloeduiers leiden.

Wij gaan een week na slachting het vlees verdelen in porties en het vlees gaat bij de slachterij een grote vriescel in. Een dag later maken wij van dit diepgevroren vlees pakketten.
Er wordt onderscheid gemaakt in voor- en achterpakketten. Een voorpakket is vooral het suddervlees en snelklaar (meer gehakt, hamburgers) en het achterpakket is het luxe pakket (ossehaas, biefstuk, entrecote etc).                                       
Wij geven ruim 20% korting op deze pakketten in vergelijking met de losse verkoop van de soorten vlees. Dit doen wij omdat we pas weer een volgende koe laten slachten, als de vriezer bijna leeg is. Het is dus zeer kleinschalig en daardoor ook zeer overzichtelijk.

Voor sommige mensen is het belangrijk om te weten wat onze koeien eten. Dit zijn vooral degene die het Weston Price voedinspatroon nastreven.
De koeien eten vooral gras en een beetje brok in de melkrobot.

De prijslijst voor het rundvlees vindt u onder deze link !!!!!!!!!!!!!!

Varkensvlees

varkensElk jaar hebben wij 2 varkens op de boerderij. Dit vooral omdat wij het leuk vinden om ze te verzorgen en het tuinafval goed door ze wordt opgegeten.
Na ruim 1 jaar worden ze geslacht. De afzet van dit vlees loopt niet altijd via ons.
De mangalitza (hongaarse wolvarkens) die we nu hebben lopen zullen worden geslacht en verkocht via stadsboer Jacob Beeker. Voor meer informatie kunt u een mail sturen.

 

Kippenvlees


Wij verkopen geen kippenvlees van eigen bedrijf. Het is zeer arbeidsintensief en relatief duur om kippen te mesten en slachten volgens biologische norm.
Ook hebben wij (nog) niet de ruimte om dit te doen.

melktapSinds kort hebben we een melktap staan voor de grote stal, waar rauwe melk getapt kan worden.
Met zelf meegebrachte flessen en gepast klein geld (automaat wisselt niet), kan men op een zelfgekozen tijd  rauwe melk kopen. De prijs is 1 euro per liter.

Doordat wij steeds meer vraag kregen naar rauwe melk hebben wij de stap genomen om een melktap neer te zetten.
Veel mensen willen onbewerkte produkten omdat zij geloven dat dit gezonder is maar ook om zelf te kunnen verwerken tot kefir, kaas of yoghurt.

Meer informatie over rauwe melk is te lezen op de site www.Healingfoods.nl of www.realmilk.com

eitjesOok verkopen wij  eieren van onze eigen kippetjes. Wij hebben er rond de 80!
Door de enorme populariteit van de eitjes komt het nogal eens voor dat wij  mensen moeten teleurstellen. Vooral in wintertijd leggen ze minder eitjes, dit is een heel natuurlijk gegeven. Toch blijft men steeds terugkomen voor deze eitjes, want eenmaal geproefd wil je niet meer anders!
Onze eieren zijn echt kakelvers en de kippen gaan elke dag een wandeling maken over het erf en de mesthoop.

De prijs is 0,25 eurocent per stuk en ze staan naast de melktap voor de grote stal.  Graag gepast geld meenemen, het is zelfbediening.

Het zit al een tijdje in onze planning om een nieuw koppel kippen te kopen om weer beter aan de vraag naar eieren te kunnen voldoen. Door tijdgebrek is het er nog niet van gekomen en hiervoor onze excuses.

Met een oogstaandeel van De Birkenhof heb je van eind mei tot in december iedere week heerlijke, onbespoten groenten vers van het land. De groenten worden klaargezet door vrijwilligers en zijn op te halen bij de kraam aan de Birkstraat 125 in Soest. De tuin wordt onderhouden door boer en boerin Joop en Corine Wantenaar, tuinder Clarine Eerelman en een aantal vaste vrijwilligers.

Op de tuin worden veel verschillende soorten groenten geteeld om te zorgen voor een mooie variatie in het groentenpakket en om de risico's van een mislukte oogst te spreiden. Iedere week zitten ongeveer 4 tot 6 groenten in het pakket. Op de tuin is een kas aanwezig waardoor ook groenten als tomaten, komkommers en aubergine geteeld worden. Ieder jaar wordt ook wat geexperimenteerd met nieuwe groenten.

Als je een oogstaandeel bij De Birkenhof hebt, ontvang je iedere week een bericht per e-mail met de groenten die in het pakket zitten. Zo kun je je alvast verheugen op de oogst die gaat komen!

CSA

De Birkenhof is ee CSA (Community Supported Agriculture). Een CSA bestaat uit een consumentenkring die de kosten en baten van de groententuin deelt. Iedere deelnemer van de tuin koopt een oogstaandeel en krijgt hier tijdens het seizoen groenten voor terug. Een goede oogst betekent veel groenten voor iedereen en een slechtere oogst betekent minder groenten in het pakket. Het streven is een eerlijk loon voor de tuinder of boer, die goed zorgt voor de tuin, de planten en de grond. Ook beslissen de leden mee over de groenten die worden geteeld.

Vrijwilligers

Houd je van buiten zijn, plantjes en gezelligheid? Wij organiseren tijdens het tuinseizoen een aantal meewerkzaterdagen. Van april tot en met oktober is iedere deelnemer op de eerste zaterdag van de maand welkom op de tuin om aan de slag te gaan. Op deze dagen worden klussen gedaan als zaaien, planten, onkruid wieden, bewateren, gras maaien en opbinden.

Kosten

De groenten van De Birkenhof kunnen ongeveer 30 weken (afhankelijk van het weer) per jaar worden opgehaald. Wij bieden 2 verschillende oogstaandelen aan: een standaardpakket en een klein pakket. Voor een oogstaandeel wordt aan het begin van het seizoen betaald, zodat de boer de onkosten voor de tuin al kan betalen. Het is mogelijk om in 2 termijnen te betalen.

  • * Het standaardpakket bevat genoeg groenten om met 2 à 3 personen 4 dagen van te eten. Een standaardpakket kost € 330 per jaar. Omgerekend is dit ongeveer € 11 per week.
  • * Het kleine pakket bevat genoeg groenten voor 1 persoon om 4 dagen van te eten. Een klein pakket kost    € 225  per jaar. Omgerekend is dit ongeveer € 7,50 per week.

Praktische informatie

De groenten zijn van mei tot in december op te halen op vrijdag vanaf 14.00 uur of op zaterdag. Neem zelf een tas mee om de groenten te vervoeren. De kraam staat aan de Birkstraat 125 in Soest, op het erf van Het Derde Erf. Hier zijn naast groenten ook rauwe biologisch dynamische melk, eieren en vlees te koop. Meer informatie hierover is te vinden op deze site.

Neem contact op met Gryt de Jong (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 033-4614777) als je interesse hebt in een oogstaandeel van De Birkenhof. Natuurlijk zijn wij ook te vinden op Facebook: like onze pagina https://www.facebook.com/birkenhofsoest/ om op de hoogte gehouden te worden van vrolijke tuinberichten!

 

 

 

birkenhof